Direktdemokraterna Consul

Gå tillbaka

Inför ett omval

Lennart Hedman Lennart Hedman  •  2021-06-19  •    Inga kommentarer  • 

Det här är från tidskriften Forskning & Framsteg:

Eftersom stormningen av Kapitolium skedde i samband med att elektorsrösterna skulle räknas och valet därmed slutgiltigt skulle avgöras, så var det ett försök till statskupp, enligt Ludvig Beckman, som är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Han påpekar att problemet med ordet statskupp är att vi har vant oss vid att det innebär att militärjuntor tar makten och att stridsvagnar rullar in i huvudstäder.

– Det är inte genom totalitära ideologier eller statskupper med militär som demokratier dör nu förtiden – det är inifrån, säger Ludvig Beckman.

Ann-Cathrine Jungar är docent vid Södertörns högskola och forskar om populistiska och högerradikala politiska partier i Norden och Europa. Inte heller hon tror att vi enbart ska tänka oss statskupper med soldater på gatorna när det handlar om hoten mot demokratin i dag.

– Visst finns det auktoritära ledare som gör en statskupp, det hände ju nyligen i Myanmar. Vi behöver dock vara väldigt vaksamma på hur populistiska partier stegvis förändrar institutionerna. De väljs i demokratiska val, men sedan kanske de börjar ändra på valsystemet, eller författningsdomstolen – de börjar inskränka mediernas finansiering och rättigheter. Stegvis sker ett smygande övertagande av institutioner. Det har hänt i Polen och Ungern. Och på dessa punkter måste vi alltid vara uppmärksamma, säger Ann-Cathrine Jungar.

Populistiska politiker spelar gärna på människors känslor. Deras huvudbudskap är att politiken styrs av en elit som distanserat sig från det folk som de styr över.

Här varnas det alltså i ett "status-magasin" för  - ja vad? Oss i DD t ex! Det manas till att vara väldigt vaksamma på sådana som oss. Inte en "andeviskning" om olika länders försök med medborgarråd; istället ges intrycket av hotande "statskupp utan soldater".

Själv är jag medlem i lokalpartiet Knivsta.Nu som med sina 5 mandat i KF "skrämt samman" januari-partierna (S, Mp, V, C) till en ytterst ohelig allians med M, mot KD, SD, L och KNU.

Hur ska DD agera i (ev.) kommande omval?

Kommentarer (0)


Du behöver logga in eller registrera dig för att kunna kommentera.