Följande debatt är till för diskussionen och framtagningen av Direktdemokraternas remissvar till "Förstärkt skydd för väljarna vid röstmottagningen" som kommer skickas in, undertecknad av Direktdemokraternas talespersoner.
För att underlätta diskussion har vi valt att dela upp förslagen i olika trådar. Detta är tråd 3 om "Gruppröstning".
Direktlänk till remissen (PDF)
Utredningens uppgift enligt direktiven är att göra en översyn av och överväga förändringar i delar av valsystemet.
Utredningen har bedömt att i en första etapp behandla den del av uppdraget som går ut på att stärka skyddet för fria och hemliga val för att de förslag som utredningen lämnar i denna del ska kunna till lämpas redan vid de allmänna valen 2022.
I detta delbetänkande lägger utredningen fram förslag som rör:
Vi har inte funnit skäl att närmare överväga några formella regler när det gäller utbildningen av röstmottagare och informationen till väljare i fråga om gruppröstning. Vi anser dock att Valmyndighetens utbildningsmaterial behöver förstärkas så att röstmottagarna får nödvändig kunskap om och förståelse för valhemligheten som en förutsättning för fria val. Vi anser också att det är minst lika viktigt att varje väljare i förväg, muntligen när väljaren går in på ett röstmottagningsställe eller skriftligen med skyltar, får information om att varje väljare ska vara ensam bakom valskärmen och själv göra i ordning sina röster.
Det ska framgå direkt av bestämmelsen i 7 kap. 3 § första stycket vallagen att varje väljare ska vara ensam bakom en valskärm och själv göra i ordning sina röster.
Enligt den nuvarande ordningen i 7 kap. 3 § andra stycket vallagen har väljare som på grund av funktionsnedsättning eller liknande inte själva kan göra i ordning sina röster rätt att få hjälp med detta av röstmottagarna i den utsträckning som behövs. En sådan väljare får också anlita någon annan person som hjälper honom eller henne. Vi föreslår att sista mening ändras till att en sådan väljare också får anlita ytterligare en person som hjälper honom eller henne. Förslaget innebär att en röstmottagare alltid ska vara närvarande när en enskild person hjälper väljaren att rösta. Härigenom stärks väljarens skydd mot otillbörlig påverkan. För att även stärka skyddet för valhemligheten i dessa fall föreslår vi att det i vallagen införs en uttrycklig tystnadsplikt för enskild som hjälper en väljare att rösta.
Vad tycker du om förslaget? Besvara och diskutera nedan.
Jag anser att en som har funktionsnedsättning bör kunna närvara när en ytterligare person har anlitas för att hjälpa hen att rösta fysisk på plats som via digitala hjälpmedel.
Jag anser också att en funktionsnedsatt bör i så lång utsträckning som möjligt få rösta ensam.
Röstmottagningsplatser bör kunna erbjuda alternativa sätt att registrera sin röst, exempelvis genom digital röstning.
På det sättet förstärks skyddet mot valhemlighet mer än utredarnas förslag.